BASBAKAN YARDIMCISI SAYIN YALÇIN AKDOGAN\' A TALEP DOSYAMIZI SUNDUK .
Basbakan Yardimcisi Sayin Yalçin AKDOGAN\' la Gerçeklestirdigimiz toplantida Talep dosyamizi Türkiye Gaziler Vakfi Baskani Gazi Lokman AYLAR, Etimesgut Temsilciligi Sube Baskani Gazi Alparslan HÜYÜK ve Terörle Müdacele Gazimiz olan Etimesgut temsilciligi Sube Baskan Yardimcisi Ali ARMAN ile birlikte ilettik. Sayin AKDOGAN Talep dosyamizi alirken \"Talep dosyanizi yakindan inceleyecegim; bu hususta Yapilmasi gerekenleri Seçimden önce gerçeklestirmeyi planliyoruz. Gazi ve Sehitlerimizin Hakkini Ödemeyemeyiz,Elimizden Geleni yapacagiz \" Sözünü aldik.Sayin AKDOGAN\'a Ayrica Gösterdigi bu yakin ilgiden dolayi Türkiye Gaziler Vakfi Olarak Tesekkür ederiz.
TÜRKIYE GAZILER VAKFI OLARAK HAZIRLADIGIMIZ VE SUNDUGUMUZ TALEP DOSYAMIZ;
1. Bütün Sehit Yetimlerine Is Hakki Verilmelidir;
Devlet, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu\'nda (SHÇEK) kalarak 18 yasini dolduran çocuklara sinavsiz memur olma hakki taniyor. Buna göre kamu kurumlari her yil çalisanlarinin binde biri\' oraninda, yuvalarda yetisen çocuklari ise yerlestirmek zorunda. Bu da 100 bin çalisani olan bir kurumun 100 SHÇEK\'li genci ise almasi anlamina geliyor. Bu uygulama oldukça yerinde bir uygulama ama ayni durum maalesef Sehit yetimleri için söz konusu degildir. 2. Is hakki kapsaminda hak sahibi Sehidin kardesleri de maalesef Sehit yetimi lehine is hakkindan feragat edememektedir. Yukarida da belirttigimiz gibi Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu\'nda (SHÇEK) kalan ve 18 yasini dolduran yetimlere sinavsiz memur olma hakki verilirken ayni sekilde Sehit yetimlerinin de bu uygulamadan yararlanmasini talep etmekteyiz.
2. Gazilere Ikinci Is Hakki Verilmelidir;
Is Hakki Kullanimi Ile Ilgili Yasanan Sikintilar
A. Mevcut Durum
3713, 2230, 5434, 5445/45 sayili Terörle Mücadele Kanunu geregi “terör eylemleri nedeni ve etkisiyle malul olan kamu görevlileri ile erbas/erlerden çalisabilir durumda olanlarin kendileri, çalismaz durumda olanlarin ise, yasada belirtilen yakinlarindan biri kadro veya isin gerektirdigi nitelik, özellik ve sartlari tasimasi kaydiyla, kamu kurum/ kuruluslarinda sinavsiz olarak istihdam edebilme” hakkinda sahip bulunmaktadir.
B. Sorun
Is kaybetmis ( is hakkini kullanmasi gereken dönemde saglik sorunlari sebebiyle kullanamayip is hakkini yakinina vermesi, yakinina vermesi sonucunda yakininin vefati veya kendisinin saglik sikintisi sebebiyle aldigi istirahatlari is yerinde kabul etmeyip isine son vermesi veya gönüllü olarak is hakkini y6akinina verip is hakkini kaybetmesi vb. nedenler ) gaziler, maddi, psikolojik ve ailevi sorunlar yasamaktadir.
Örnek 1
Malul gazi Ahmet Tarik KÜLEGE is hakkini isine devretmis olup, esinin vefat etmesi üzerine is hakkini kaybetmis. Ahmet Tarik KÜLEGE is hakkini kendisine iade edilmesini talep etmesine ragmen is hakki yasalar geregi verilmemistir. Yapilan girisimler sonrasinda Roketsan’da kendisine is bulmustur.
Örnek 2
Malul gazi Ömür KARAMAN is hakkini kardesine devretmis olup, kardesinin ise girip kisa süre sonra rahatsizlanarak vefat etmesi üzerine is hakkini kaybetmistir. Ömür KARAMAN is hakkini tekrar kendisine iade edilmesini talep etmesine ragmen is hakki yasalar geregi verilmemistir.
ÇÖZÜM ÖNERISI
Gazilerimiz uzun süren tedavi süreçlerinde, is hakkindan yararlanamamaktadirlar. Fiziki sikintilardan dolayi bir gün çalisabilecek duruma gelecekleri akillarina bile gelmez. Çogu Gazimiz büyük bir iyi niyetle is haklarini es ya da kardeslerine vermislerdir.
Yillar süren tedavi süreçleri tamamlanan Gazilerimiz, çalismak istediklerinde, is haklarini kardeslerine verdiklerinden is bulamamakta, sosyal hayata adapte olamadiklari gibi çaresiz kalmaktadirlar.
Vatan ve Bayrak için canini ortaya koyan kahramanlara vefanin bir göstergesi olarak sayilari yaklasik 3000 kisi olanb3713 ve 2230 sayili kanun kapsamindaki terörle mücadele Gazilerimize de 2. is hakki verilmelidir. Gazilerimizin sosyal hayata adaptasyonlari ve morallerini yüksek tutabilmeleri adina bu hakkin verilmesi büyük önem arz etmektedir.
3. Gazilere 3600 Günde Emekli Olabilme Hakki Verilmelidir;
5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunun 28 inci maddesi ile engelli kisilere belirli oranlardaki rapor durumlarina göre erken emeklilik hakki taninmistir.
Giderek artan emeklilik yasi, terörle mücadele esnasinda yaralanarak gazi olup 3713 ve 2230 sayili Terörle Mücadele Kanununun Ek- 1 inci maddesine göre rehabilite edilmek amaciyla ise yerlestirilen, çesitli fiziki ve ruhi sorunlari olan gazilerimizde büyük bir sikinti yaratmaktadir.
Sayilari 3000 civarinda olan bu gazilerimize vergi muafiyet indirim raporu almalari gözetilmeksizin gazi olmalarini belgelemeleri halinde üç bin alti yüz prim gün sayisi doldurduklarinda erken emeklilik hakki verilmelidir.
4. Devlet Övünç Madalyasi Verilenlere Madalya Maasi Verilmelidir;
Kore ve Kibris’ta sehit ve Malül olanlara maluliyet maaslarinin yaninda Seref Ayligi adi altinda ek aylik ödemesi yapilmaktadir. Halen 53.000 kisiye Seref Ayligi ödenmekte olup Devlet Ödünç Madalyasi verilen kisi sayisi 10.000 civarindadir. Bu kapsaminda Gazilerimiz ve Sehit yakinlari ile görüsmelerimizde yapilacak iyilestirme çalismasi için en büyük beklenti \"madalya maasi\" üzerinde yogunlasmaktadir.
Bu kapsamda Devlet Övünç Madalyasi tevcih edilmis sehit yakini ve Malül gazilerimize de ‘‘Madalya Maasi’’ verilmesini arz ve teklif ederim.
5. ÖTV Muafiyetli Araç Alimi Imkâni Tüm Sehit Aileleri ve Gazilere Sakatlik Oranina Bakilmaksizin Verilmelidir;
Engellilik durumuna göre verilmekte olan ÖTV muafiyetli araç alabilme hakkinin tüm Sehit aileleri ve 3713 ve 2230 sayili Terörle Mücadele Kanunu Gazilerine (Yaklasik 3000 Kisi) engellilik durumlarina bakilmaksizin verilmesini talep etmekteyiz.
Gazilerin toplum hayatinda hak ettikleri saygiyi görebilmeleri açisindan isteyen Gazilerin araç plakalarina “Gazi” ibaresi koyabilmelerine yönelik yasal düzenleme yapilmalidir. Asagida bu konuda örnek bir çalisma yer almaktadir.
6. Askerlik Muafiyeti Tüm Sehit Yetimleri ve Gazi Çocuklarinin Tamamina Verilmelidir;
Mevcut askerlik kanununa göre 1111 sayili yasa çerçevesinde askerlik mükellefiyetini yerine getirenler ile 1076 sayili Kanuna tabi yedek subaylardan askerlik hizmetleri sirasinda malul olanlarin kardeslerinde 1 tanesine askerlik muafiyeti hakki taninmistir.
Ayni sekilde, 1111 sayili askerlik kanunu kapsaminda askerlik mükellefiyetini yerine getirirken Sehit olan erbas ve erlerin kendilerinden olma erkek çocuklarinin tamami ile kardeslerinin hepsine askerlik muafiyeti hakki taninmalidir.
Rütbeli Sehit yetimlerinin ya da kardeslerinin askerlik muafiyeti hakki bulunmamaktadir. Bunun yaninda Gazilerimiz ile Harp ve Vazife Malullerinin çocuklarinin askerlik muafiyeti haklari bulunmamaktadir.
Genel olarak Gazilerimiz yasadiklari travma neticesinde fiziki kisitlarinin yarattigi sikintilarin yaninda, ciddi psikolojik sikintilarla da bogusmaktadir. Bunun yaninda ayni sekilde rütbeli Sehit aileleri de ayni sekilde Ikinci bir aci yasama endisesi ile yasamaktadirlar.
Bugün 30.000 tl. vererek bedelli askerlikten yararlanilabilmesi hakki verilirken bu ülke için en büyük bedeli ödeyen Sehit aileleri, Gaziler ile Harp ve Vazife Malullerinin çocuklari için de Askerlik Kanuna ekleme yapilarak \"askerlik muafiyeti\" hakki taninmali, askere gönderilmek tamamen Sehit ve Gazi çocuklarinin kendi inisiyatiflerine birakilmalidir.
7. Engellilerde oldugu gibi Gazilere de “Gazi” ibareli plaka araç plakasi alabilme hakki verilmelidir;
Gazilerin toplum hayatinda hak ettikleri saygiyi görebilmeleri açisindan isteyen Gazilerin araç plakalarina “Gazi” ibaresi koyabilmelerine yönelik yasal düzenleme yapilmalidir. Asagida bu konuda örnek bir çalisma yer almaktadir.
8. Özel Ögrenim Kurumlarindan Yararlanma:
A. Mevcut Durum:
11.02.2009 tarih ve 27138 sayili Resmi Gazetede yayimlanan “Özel Egitim Kurumlarinda Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Ögrenci ve Kursiyerler Hakkinda Yönetmelik” geregi; Kurumlar, ögrenim gören ögrenci sayisinin %3’ünden az olmamak üzere ücretsiz ögrenci okutmakla yükümlüdür. Bakanlikça bu oran %10’a kadar arttirilabilir. Ücretsiz okutmada 3713 sayili Terörle Mücadele Kanunu,2330 sayili Nakdi Tazminat ve Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun veya 2330 sayili Kanun hükümleri uygulanarak aylik baglanmasini gerektiren kanunlar,5434 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanunu’nun 56’nci,5510 sayili Kanun’un 47’nci maddesi kapsaminda harp ve vazife malulü sayilanlarin ilk ve orta ögretim çagindaki çocuklara öncelik verilir. Ayni kuruma basvurular fazla olmasi halinde yerlestirme Valilikçe yapilir. ”hükümlerini içermektedir.
B. Sorun:
Özel okullarda kayitlar alinirken gazinin direkt olarak okul yönetimiyle görüsme yapmasi gerekmektedir. Bu uygulama nedeniyle gazilerimiz çesitli sorunlar (okul kontenjanlarinin dolu olmasi, bazi iletisim problemleriyle karsilasma) yasamaktadir. Bu sorunlarin çözümü için ilgili Yönetmelik geregi gazinin bireysel olarak Valilige basvuru yapmasi gerekmektedir. Okul kontenjanlarinin dolu olmasi durumunda Valilik ögrenciyi baska bir okula yönlendirmekte ve okulun kaydi kabul etmemesi durumunda yasal hiçbir sey yapamamaktadir. Bu nedenle Valiligin bu uygulamasi soruna bir çözüm saglamamaktadir.
C. Çözüm Önerisi:
Gazilerin birçok okulu gezmek zorunda kalmalari ve olumsuz davranislarla karsilasmalari sebebiyle özel okullara kayitlarin Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlükleri araciligiyla yapilmasi, Valilik ya da Kaymakamliklarin yaptirim gücünün arttirilarak son sözün okul yönetiminin degil, yetkili kurumlara (Il ve Ilçe Milli Egitim Müdürlüklerine) verilmesinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.
9. Ücretsiz Seyahat Karti:
A.Mevcut Durum:
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan 04 Mart 2014 tarihli “Ücretsiz veya Indirimli Seyahat Kartlari Yönetmeligi” çikarilmistir. Yönetmelik geregi ücretsiz seyahat kartindan harp ve vazife malullerinin kendileri, esleri, anne ve babalari ve evli olmayan 25 yasini doldurmamis çocuklari faydalanmaktadir.
B. Sorun:
Ücretsiz seyahat kartlarinin basiminda sekil ve açisindan sorunlar oldugu ve basilan bütün kartlarin üzerinde “gazi yakini” ve “ücretsiz” ibaresi yazilacagi ögrenilmistir. Gaziler tarafindan kartlardaki bu ifadenin üzücü ve incitici oldugu düsünülmektedir.
C. Çözüm Önerisi:
SGK tarafindan verilen serbest seyahat kartlarinda “gazi” ibaresi ve Türk bayragi yer aldigi bilinmektedir. Bu nedenle öncelikle Türk bayragi bulunmasinin, “gazi yakini” yerine “gazi” ibaresi, “ücretsiz” yerine “serbest” ibaresinin yer almasinin daha uygun olacagi degerlendirilmektedir.
10. Gazilere Yapilan Maddi Olanaklarda Iyilestirme Yapilanmasi:
A. Mevcut Durum:
Malul gazilerin SGK tarafindan ödenen malullük maasi ve TSK Mehmetçik Vakfindan (1-4’üncü dereceler) aldiklari maas bulunmaktadir.
B. Sorun:
Anayasa’nin 61’inci maddesi “Devlet harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yarasir bir hayat seviyesi saglar.” Hükmü geregi gazilerimizin maaslari hayat standartlarinin altinda kalmaktadir.
C. Çözüm Önerisi:
Anayasa’nin yer alan malul gazilere iliskin pozitif ayrimcilik ilkesinden hareketle, gazilerimizin malullük maasinin gazilik onuruna yarasir bir seviyeye çikartilmasinin ve Devlet Istatistik Kurumu’nun belirledigi açlik sinirinin altinda kalmayacak sekilde bir düzenlemenin yapilmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.
11. Milletvekilleriyle Ayni Statü, Ayni Saglik Güvenceye Sahip Olma:
A. Mevcut Durum:
Milletvekilleri, esleri ve çocuklari genel saglik sigortasi kapsami disindadir ve tüm saglik giderleri hastane ve ülke kisitlamasi olmaksizin devletçe karsilanmaktadir.
B. Sorun:
Gazilerin mevcut mevzuatta tibbi malzeme ihtiyaçlarinin herhangi bir kisitlama gerekmeksizin SGK’ca karsilanacagi belirtilmesine ragmen uygulamada gazilerin tibbi malzeme, ilaç temininde ve yurtdisinda tedavi hususlarinda sikinti yasanmaktadir.
C. Çözüm Önerisi:
(1) Anayasa’nin 10’uncu maddesi “Çocuklar, yaslilar, özürlüler, harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alinacak tedbirler esitlik ilkesine aykiri sayilmaz. ”hükmü ile 61’inci maddesi “Devlet harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yarasir bir hayat seviyesi saglar.” Hükümleri gaziler için pozitif ayrimciligi düzenlemektedir.
(2) Yurtiçi ve yurtdisi tedavi ücretlerinin SGK bütçesinden ödenmesi, bu ödemenin de milletvekillerine yapilan ödemelerden asagi olmamasi gerekmektedir. Anilan hükümler geregi gazilerin saglik güvencelerinin milletvekilleriyle esit seviyeye getirilmesinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.
12. Gazilerin Toplum Içerisinde Sayginliginin Arttirilmasi:
A. Mevcut Durum:
Türk toplumunda gazi ve sehit ailelerine hak ettikleri itibar ve sayginligin gösterilmedigi degerlendirilmektedir. Gazi ve sehit ailelerine hak ettikleri itibarin, sayginin ve sevginin tesis edilememesi durumunda bu haklar sadece maddi boyutlu ve yüzeysel haklar olarak kalmaktadir.
B. Sorun:
(1) Gazilerin ve ailelerinin toplumun tüm kesimince sahiplenilmesi, onlara olan vefa borcunun ödenmesine yetmese de bir nebze olsun moral kazandiracak ve kendilerini yalniz hissetmeyeceklerdir. Gaziler sadece TSK’nin degil tüm milletin gazileridir.
(2)Gazi ve sehit ailelerine karsi görev ve sorumluluklar sadece maddi boyutu olan politikalarla yerine getirilemez. Gazi ve sehit aileleri sosyal hayatta ne kadar itibar görürlerse acilari o derece azalacaktir. Bu görevin yerine getirilebilmesi için toplum içinde gazi ve sehit ailelerinin farkinda ligini arttirici projelere ihtiyaç vardir.
C. Çözüm Önerisi:
Bu kapsamda özellikle okullarda ve diger egitim kurumlarinda bu kavramlarin içerisinin tam ve anlasilabilir olarak doldurulmasi amaciyla “gazilik ve sehitlik kavramlarinin” egitim müfredatlarina eklenmesi büyük öneme sahiptir. Ayrica pedagojik formasyona sahip gazilerin ortaögretim ve yüksekögretim kurumlarinda gazilik ve sehitlik hakkinda seminerler düzenlemesi öngörülebilir. Bu sayede hem gazilik ve sehitlik olgulari genç nesiller tarafindan ögrenilerek gelecekte bu olgularin yasatilmasi hem de toplum arasinda gazi ve sehit ailelerine karsi itibarin arttirilmasi saglanabilecektir.
13. Türk Hava Yollari Ulasimindan Vergi Alinamamasi:
A. Mevcut Durum:
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi’nin Ekim 2013 tarihli resmi yazisinda Gazilerimize THY iç hat seferlerinde %20, dis hat seferlerinde %40 indirim uygulanacagi belirtilmistir.
B. Sorun:
Uçak biletlerinin tutari hesaplanirken bilet fiyatina yaklasan oranlarda vergiler (KDV, Havaalani vergisi, akaryakit harci vb.) alinmaktadir. Bu nedenle yapilan indirimler bilet fiyati üzerinden degerlendirildiginde düsük kalmaktadir.
C. Çözüm Önerisi:
Malul gazilere THY’nden ücretsiz bilet saglanmasi ya da uçak biletlerinden vergi alinmamasi, özel havayollarinda ise vergi indirimi yapilmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.
14. Toplu Konut Idaresi Tarafindan Verilen Faizsiz Konut Kredisinin
Arttirilmasi Talebi:
A. Mevcut Durum:
3713 Sayili Terörle Mücadele Kanunu’nun 21’inci maddesi geregi, terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalan TSK mensuplarina, öncelik siralamasina göre;
Maas baglanan malulün kendisi,
Malulün kendisi hayatta degilse, maasa baglanan dul esi,
Esi hayatta degil veya evlenmisse, maasa baglanan çocuklari müstereken, bu krediden bir defaya mahsus olarak faydalanir.
B. Sorun:
Toplu konut kredisi miktari her yil Devlet Istatistik Enstitüsü tarafindan Türkiye geneli için ilan edilen yillik tüketici fiyat artisi orani dikkate alinarak arttirilmaktadir. 2014 yili için bu miktar 79.000.00 TL’dir. Bu miktar yasamlarini yasamlarini sürdürmeleri için asgari özelliklere sahip ev almak isteyen gaziler için piyasa kosullarinin altinda kalmaktadir. Ayrica, özellikle engelli pozisyondaki gazilerin evlerinde de bazi tadilatlar ve düzenlemeler yapilmasi bir ihtiyaçtir ve ilave kaynagi gerekmektedir.
C. Çözüm Önerisi:
Ekonomik sartlara uymayan ve gerçekçi olmayan toplu konut kredisi miktarinin günümüz piyasa kosullarina uygun hale getirilmesi için gerekli çalismalarin yapilmasi gerekmektedir. Ayrica Kibris ve Kore gazilerine de faizsiz konut kredisi verilmesinin uygun olacagi düsünülmektedir.
15. Sosyal Tesislerden Faydalanmada Yasanan Sikintilar
a) Mevcut Durum
Basbakanligin 2006/16 sayili genelgesi geregince “ikametgâh mahalleri disina çikarildiginda kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesislerden ve misafirhanelerden kurum personeline uygulanan ücret tarifesi üzerinden faydalanmak hakki” getirilmistir.
b)Sorun
Malul gaziler tarafindan kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesislere konaklamak üzere basvuruldugunda çesitli sorunlar ( yer olmamasi odalarin özürlülere uygun olmamasi, asansör bulunmamasi vb.) yasanmaktadir. Ayrica, TSK’nin sosyal tesislerine gaziler, gerek günü birlik yararlanmak gerekse kalmak için girememektedir.
c) Çözüm Önerisi
Gazi olan erbas ve erlerimizin Basbakanligin 2006/16 Sayili genelgesinde oldugu gibi diger kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesislerden ve misafirhanelerden kurum personeline
Uygulanan ücret tarifesi üzerinden faydalanma hakkinin ( gerekli aidatlari da ödemek kosullu ile) orduevleri için de geçerli olmasi veya uygun oranda kalma hakki verilmesi yönünde yasal düzenleme yapilmasinin,
Kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesislerde gaziler için özel kontenjan ayrilmasi, bu odalarin gaziler tahsisli ve engellilik durumlarinin göz önünde bulundurularak düzenleme yapilmasinin,
Mevcut kanunda orduevinde faydalanacaklar kisminda degisiklikler yapilarak er gazilerin orduevlerinden faydalanmasinin saglanmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.
16. Muharip gazilere Verilen Seref Ayliklarindaki Adaletsizligin giderilmesi Muharip gazilere verilen seref ayligina iliskin yasanan sorunlarin giderilmesi konusunda muharip gazilere verilen seref ayligi sosyal güvencesi olan ve sosyal güvencesi olmayan seklinde iki farkli sistemde verilmektedir. Bu adaletsiz durumun giderilerek Seref ayliginin esit bir sekilde verilmesini talep etmekteyiz.
17.Yillardir görmezden gelinen Malul Sayilmayan Gazilerin hakli feryadina kulak verilmelidir;
Terörle mücadelede malul sayilmayacak derecede yaralanan ve basinda yer alan haberlerden de görülebilecegi üzere bacaginda kursunla yasamaya devam eden “Malul Sayilmayan Gaziler” hiçbir maas ve özlük hakkindan yararlanamamalari nedeni ile saglik ve psikolojik sorunlari nedeni ile sivildeki islerine de adapte olamamaktadirlar. Malul sayilmayan Gazilere hiçbir yerden aylik da baglanmamistir. Saglik sorunlari devam eden malul sayilmayan Gazilerimizin hastanelerden yararlanmada katilim payi muafiyetleri de yoktur.
Terörle mücadelede görev almis, çatismada yaralanmis, aylarca tedavisi devam etmis malul sayilmayan Gaziler \"askerlige elverisli degildir.\" raporu alamadiklari için vazife malulü olarak emekliye ayrilamamis, malul Gazilere taninan hiçbir haktan yararlanamamislardir.
Kimi malul sayilmayan Gazimizin bacagi kisa olup, kimisi vücudunda kursunla ya da sarapnel parçalari ile hayatlarina devam etmektedirler. Sivil terör magdurlarina dahi devlet hastanesinden alacagi % 40 sakatlik orani aylik baglanmasi ve is hakkindan yararlanmasi için yeterli olurken % 53 sakatlik orani olan malul sayilmayan Gazilerimiz bile bulunmaktadir.
Malul sayilmayan Gazilerle ilgili olarak var olan sorunlarin çözümlenebilmesi, onlara hak ettikleri yasam seviyesinin saglanmak sureti ile kimseye muhtaç olmadan yasamlarina devam edebilmelerini temin için asagidaki haklarin verilmesi hususunda yapacaginiz katkilardan dolayi simdiden tesekkür ediyor, en içten saygi ve selamlarimizi sunuyoruz.
Nasil ki savasta yara almayan Muharip Gazilerde oldugu gibi fiziksel ve ruhsal olarak yaralanmis olan bütün malul sayilmayan Gazilere de seref ayligi baglanmalidir. Bedelli askerlikten elde edilen gelirden finanse edilen faizsiz konut kredisi malul sayilmayan Gazilere de verilmelidir. Malul sayilmayan Gazilere de is hakki verilmeli ya da ise alimlarda öncelik taninmalidir. Malul sayilmayan Gazilere, onurla tasiyacaklari \"Gazi\" ibareli serbest seyahat karti verilmelidir. Malul sayilmayan Gazilere yas haddini geçirmis olsalar bile bir defaya mahsus olmak üzere yeniden muayene olabilme imkâni taninmalidir. Malul sayilmayan Gazilere de hastanelerde tedavilerinde katilim payi muafiyeti taninmalidir.
18. Kira yardimina iliskin yönetmelik halen çikarilmayi beklemektedir;
12 Temmuz 2012\'de resmi gazetede yayimlanarak yürürlüge giren 6353 sayili yasa kapsaminda kira yardiminin kullanimina iliskin olarak, kira yardiminin üst limiti ile ödeme usul ve esaslarinin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Millî Savunma Bakanligi ve Içisleri Bakanliginin görüsü alinmak suretiyle Maliye Bakanliginca çikarilan yönetmelikle belirleneceginin hüküm altina alinmis olmasina ragmen halen yönetmelik çikarilmamistir. Kira yardiminin kullaniminda yasanilan sorunlarin çözümlenebilmesi adina bu yönetmeligin çikarilmasi önem arz etmekle birlikte ne zaman çikarilacagi da meçhuldür.
19. Yesil pasaport alabilme hakki herhangi bir sart aranmaksizin tüm Sehit aileleri ve Gazilere verilmelidir;
Terörle mücadelenin her safhasinda, beraberce kan döken gaziler arasinda yapilan bu haksizlik, Pasaport Kanununda yapilacak ufak bir düzenleme ile son bulmali, \"Terörle mücadele kapsamina giren Sehit Aileleri ve Gaziler arasinda 3713 - 2330 adi altinda, rütbeli ve rütbesiz ayrimi yapilmaksizin\" tamami yesil pasaport hakkindan faydalandirilmalidir.
Vatan ve Bayrak için canini seve seve feda eden Aziz Sehitlerimizin emanetleri ile Kahraman Gaziler, Harp ve Vazife Malullerinin mevcut sorunlarinin çözümlenmesi ve maddi anlamda kimseye muhtaç olmadan onurlu bir sekilde hayatlarini idame ettirebilmeleri için bu sorunlar ve talep dosyamizda yer alan maddeleri dikkate alacaginiza, gerekli çalismayi özverili bir sekilde göstereceginize olan inancimiz tamdir. Sehit ailelerinin, Gazilerin, Harp ve Vazife Malullerinin dualarini almak ve onlara hak ettikleri yasam seviyesini saglayabilmek için simdiden yapacaginiz her türlü katki için en içten saygi ve sevgilerimizi sunuyorum.
Türkiye Gaziler Vakfi
Genel Baskani Gazi Lokman AYLAR